web stats
Přihlásit se Registrovat
Přihlaste se k vašemu účtu
Pokud účet nemáte, pak se zaregistrujte

Pět otázek pro šampióna Petra Piláta - Pojď mi HOP!

V superfinále letošních FMX Gladiator Games se potkali dva borci, kteří jako nejmladší na světě skočili backflip – Petru Pilátovi alias Pilníkovi bylo čtrnáct, Luc Ackermann byl ještě o rok mladší. Šest skoků českého jezdce z Budweiser Racing týmu bylo excelentních a rozhodnutí poroty jednoznačné! Když pak stál Petr Pilát na pódiu jako vítěz, loučil se s tím, že by si přál podobný výsledek i za týden v Číně.

„Je to poslední závod světové série a já jsem pátý. Ale na čtvrtého ztrácím jen tři body a devět mi jich chybí na dělené druhé a třetí místo, takže kdyby se zadařilo, mohl bych být pořád i druhý. Takže držte palce!“ řekl Petr Pilát po úspěšném superfinále FMX Gladiator Games v O2 aréně. V závěrečné exhibici si ještě Pilník střihnul úplně nový a extrémně těžký trik Flair, což je otočka o 540 stupňů, kdy jezdec vyletí vlastně kolmo do vzduchu, i s devadesátikilovou motorkou se zatočí a dopadne jen kousek od místa, kde opustil rampu. Jednoduše masakr. 

FMX Gladiator Games 04FMX Gladiator Games 53

Vyhrál jsi naprosto jednoznačně. Cítil ses od začátku jako vítěz?

Jsem závodník a do každého závodu jdu s tím, že chci vyhrát. Ale v FMX nikdy nevíš, ta hranice je tenká a stačí jeden nepovedený skok, jedno zaváhání, jedna malá chyba… Ale cítil jsem se od začátku skvěle a uvolněně, to je fakt.

Jsi nejvyšší jezdec ze všech. Je tvoje výška výhodou, nebo spíš na škodu?

Hele já nevím, jaké to je být malý, takže netuším. Mám dlouhý ruce, takže na motorku dobře dosáhnu, ale třeba teď se začínají zkoušet triky nad letící motorkou, a tam by to mohla být nevýhoda. Ale trénuju to a uvidíme.

FMX Gladiator Games 57Máš mentálního kouče, nebo sázíš jen na fyzický trénink?

Fyzička a správné provedení skoku je základ. Mentálního kouče jako takového nemám, ale kamarádím a trénuju s Petrem Macháčkem, co dělá thajský box, a ten mě společně s Danem Landou naučili pár cvičení, jak se při závodech zklidnit. V Praze jsem se bez toho obešel, ale je důležité se umět soustředit a vytěsnit vše kolem sebe. 

Jak ses cítil při závěrečném Flairu?

Ten skok jsem trénoval rok a půl do molitanu a chtěl jsem ho v Praze skočit, ale zároveň jsem se nechtěl zrakvit před posledním závodem. Byla dřina najít tu správnou techniku, na kole to jde, ale s devadesátikilovou motorkou… První pokus nevyšel, ale ten druhý už klapnul, byl jsem fakt rád.

pilat web

A co bys vzkázal těm, co chtějí začít, potažmo jejím tatínkům. Jaká je ta nejlepší cesta?

Chce to trpělivost. Pokoru. Trénink. Fyzičku i dobrou techniku. Před dvěma lety jsem otevřel školu pro mladé kluky a mám tam několik talentů, ze kterých mám fakt radost a myslím, že si spolu zaskáčeme i v tom mistrovství světa. Je strašně důležité, aby se nestalo něco, co by toho kluka zabrzdilo, takže fakt to chce krok za krokem…

Článek byl naposledy upraven: 16.03.2022

Nejnovější komentáře

Jaroslav Knop napsal komentář k Olomouc
Dobrý den , prosím , zda někomu neříká něco jméno Ferdinand Vodička z Přerova a Alois Nečas z Olomou...
kawas napsal komentář k Morašice
Víme, ale přesto děkujeme.. 👍
Havran napsal komentář k Morašice
Náhodou jsem narazil, nevím, jestli víte...Text k odkazu...
Zdravím. Ano, Karel Pomikálek z Liberce na Jawě 250 - nahlížím do programu závodu v roce 1956. Pokud...