web stats
Přihlásit se Registrovat
Přihlaste se k vašemu účtu
Pokud účet nemáte, pak se zaregistrujte

Cestování

Podkategorie:

Mototuristika na Slovensku

Cestujete rádi a jezdíte na Slovensko? Pak by se Vám určitě mohla líbit mapa Slovenska pro motorkáře - Slovensko na dvou kolech. Jedná se o krásnou interaktivní ručně kreslenou mapu s vyznačením zajímavých míst pro návštěvu, pěkných silnic pro vyjížďky, motoshopů apod.

Za pár dní to bude přesně půl roku, co novinář a dobrodruh Pavel Suchý vyrazil na stařičké Jawě 350/634 na cestu kolem světa. Aktuálně má za sebou asi tři čtvrtiny z plánovaných čtyřiceti tisíc kilometrů. „Cítím se líp, než před odjezdem. Zbavil jsem se zbytečných 11 kilogramů a navíc mě cesta a lidé na ní dostali do nevídané rovnováhy. Doporučil bych to zkusit všem,“ vzkazuje Suchý.

Čtyři měsíce stačily novináři Pavlu Suchému na to, aby v sedle pětatřicet let staré Jawy 350/264 urazil přes 28 tisíc kilometrů. Dobrodruh, který na konci června vyrazil z Prahy s cílem objet na letité motorce zeměkouli, je nyní někde v Panamě. Před sebou má stále ještě třetinu cesty.

Evropou na ČZ

Rozhodli jsme se uskutečnit cestu přes 9 států Evropy na československých motocyklech ČZ. 9 zemí, 5 000 km a dva československé motocykly na cestě z Čech, až do exotického Istanbulu (a snad i) zpět…

Na Konopišti najdete unikátní muzeum motocyklů, které je zároveň oficiální tovární muzeum značky JAWA. Společně s muzeem Netvořice se jedná o největší sbírku motocyklů JAWA v ČR, kdy v současné době je vystaveno celkem okolo 200 motocyklů JAWA a dalších exponátů.

Silniční motocyklové závody - někomu stačí jenom sledovat z tribuny anebo z přírodní stráně řvoucí motocykly, jak bojují mezi sebou o přední umístění. Někdo sem tam zavítá se svým cestovním motocyklem na okruh a alespoň tímto způsobem si vychutná ten bezvadný pocit z rychlosti. Ale jsou i tací, kteří se věnují „jenom“ silničnímu okruhovému závodění. A pokud se navíc ještě účastní nějakého prestižního šampionátu, pak je třeba jet někam potrénovat, aby byly výsledky. A o takovéto cestě jsou právě následující řádky plné zážitků nejenom z okruhu.

Helma, kterou vymyslel britský lékař Kenneth Philips, přináší pro ochranu hlavy podobný pokrok, jako byl téměř před sto lety přechod z kožených přileb na skořepinovou technologii.

Švýcarsko 2009

Švýcarsko je země pohádkově zelených luk a pastvin, úchvatných alpských průsmyků, mohutných vodopádů, malebných vesniček, horských jezer, celoročně zasněžených vrcholů a skvělých klikatých silnic jako stvořených pro motorkáře. Tak nejenom proto padla naše volba jet právě sem.

Nejnovější komentáře

Jiří Sláma napsal komentář k Jan Novotný - vzpomínka na závodníka
S Honzou jsem byl v učení v Pankrácké Jawě v padesátých letech a vzpomínám na něj jako na príma kama...
Jaroslav Knop napsal komentář k Olomouc
Dobrý den , prosím , zda někomu neříká něco jméno Ferdinand Vodička z Přerova a Alois Nečas z Olomou...
kawas napsal komentář k Morašice
Víme, ale přesto děkujeme.. 👍
Havran napsal komentář k Morašice
Náhodou jsem narazil, nevím, jestli víte...Text k odkazu...