web stats
Přihlásit se Registrovat
Přihlaste se k vašemu účtu
Pokud účet nemáte, pak se zaregistrujte

Pořad Retro na ČT a motorismus

V archivu České televize se dají občas objevit velmi zajímavé věci. Mezi ně bezpochyby patří i již delší dobu vysílaný pořad Retro.

Pro ty co by náhodou nevěděli – jedná se o magazín mapující design a trendy v Československu po roce 1948. No a ani zde nechybí díly zaměřené na nás, tedy na motoristy. Za shlédnutí stojí jistě díl ze 7.6.2009 o dřívějších motocyklech (tady), kterým tehdy dominovaly Jawy a Čezety, ale nejenom ony. Pořadem provází sympatická Martina Vrbová a každý díl je okomentován pamětníky, osobnostmi a odborníky na dané téma – v tomto díle třeba Dalibor Janda vzpomíná na svou zelenou Kawasaki, známý cestovatel Petr Hošťálek provede částí svého muzea v jižních Čechách a pochopitelně nechybí ani komentář „odborníků“ z NTM. A je tu vzpomenuto snad na každou motorku, která se tehdy po našich silnicích proháněla a v mnohých případech prohání dodnes – od „péráka“, přes československé skůtry, všelijaké Jawy a Čezety až po Babety a Simsony.

retro_1

retro_velorexDalší zajímavý díl, který stojí za podívání je o Velorexu (tady). Sice to není plně jenostopé vozidlo, ale já myslím, že má blíž k motocyklu, než k automobilu. Už jenom tím jawáckým dvoutaktem s nezaměnitelnou zvukovou kulisou.

Pokud jste tedy příznivci našich starých motocyklů a chcete si užít trochu té nostalgie a zavzpomínat na staré časy, berte tento příspěvek jako inspiraci třeba na nadcházející dlouhé večery, protože já myslím, že stojí za to mrknout na to.

Nejnovější komentáře

Zajímavý, za mě do lesa a přírody elektromotorky určitě dávají smysl 👍
V Mostě to letos rozjeli ve velkém, paráda ...
Marco33 napsal komentář k Jakub Kornfeil se vrací!
Paráda, tak alespoň něco. Jen je škoda, že to asi nikde v televizi neuvidíme.. Nebo se pletu?...
Ranger61 napsal komentář k Nový provizorní kalendář MotoGP 2020
Sice dobrá zpráva, ale stejně bude Brno bez fanoušků a i bez novinářů jen u televize. Velice s podiv...