web stats
Přihlásit se Registrovat
Přihlaste se k vašemu účtu
Pokud účet nemáte, pak se zaregistrujte

IDM - Assen 2020

Po přestávce kvůli Corona-viru se Mezinárodní německé mistrovství silničních motocyklů (IDM) vrátilo s napínavým motoristickým sportem. 321 dní po posledním závodě IDM se mohla konečně začít nová sezóna na holandské trati MotoGP. Jonas Folger odstartoval na na Yamaze týmu Bonovo Action Team MGM Racing: 27-letý Folger vyhrál tolik očekávaný duel s obhajujícím šampionem Ilya Mikhalchik na BMW EGS-alfa-Van Zon-BMW týmu.

 Celý víkend byl charakterizován pěknými závody. Kvůli opatřením, kvůli koronové pandemii, nebyl v Assenu povolen žádný divák. Fanoušci mohli sledovat závody v přímém přenosu. Fanoušci mohou také sledovat další živé přenosy následujících tří akcí IDM na Sachsenringu, Lausitzringu a Hockenheimringu.

V premiérové třídě IDM Superbike 1000, ve které mají motocykly více než 200 koní, Jonas Folger splnil svou roli favorita. Ovládl tréninky a vyhrál oba závody. Ale dva horké závody nebyly pro jezdce Yamahy procházkou v parku: „Za nimi už je práce,“ řekl Folger po druhém závodě. Ztráta Ilya Mikhalchika na dvojnásobném vítězi je 2,9 a 3,6 sekundy, což není moc. A přímo za ním je další rychlý BMW pilot, Florian Alt (Wilbers Racing).

Ve druhém závodě IDM Superbike 1000, následoval vedoucí trojici Alessandro Polita (Holzhauer Racing Promotion), nejrychlejší jezdec na Hondě. Na druhé straně měl ) smůlu světový vytrvalostní šampion Erwan Nigon (Kawasaki Weber-Motos Racing Team: po dojezdu na devátém místě v prvním závodě se po penalizaci za jízdu propadl na konec výsledků. Nejrychlejší jezdec Suzuki je letos Daniel Kartheininger (HPC Power Suzuki Racing), když dokončil oba závody v top 15.

IDM Supersport 600Ve třídě IDM Supersport 600 šlo všechno podle plánu pro Viktora Steemana (Lentink Sports Racing) na Yamaze. Holanďan zvítězil nad obhájci mistrů Maxem Enderleinem (Freudenberg SMC WorldSSP Academy) a Sander Kroezem (Team SWPN). Steeman také převzal vedení ve druhém závodě. Tam už ale nedokázal odolat velkému tlaku svých pronásledovatelů a pádem ztratil všechny šance na druhé vítězství. Závod se pak v posledním kole přeměnil ve vzrušující čtyřčlenou bitvu s nejlepším koncem pro Steemanova krajana Glenn van Straalen na Kawasaki. V poslední kombinaci zatáček před cílem Sander Kroeze předjel Maxe Enderleina na druhé místo. Max byl ale až čtvrtý, protože se musel vyhnout kolizi s Kroezem, Luca Grünwald (Kawasaki Schnock Team Motorex) dojel třetí. V závodě IDM Superstock 600, ve kterém je povoleno méně změn na motocyklech, si zajistil belgický Tom Kohnen na Yamaze maximální počet 50 bodů dvěma vítězstvími.

Juniorská třída IDM Supersport 300 zahájila novou sezónu se dvěma velmi odlišnými závody. První závod vyhrál patnáctiletý jezdec Yamahy Melvin van der Voort z týmu SWPN s pohodlným vedením 8 sekund. Druhý závod byl typický závod Supersport 300 s četnými změnami na čele a dramatickým finišem. O vítězi rozhodla až cílová fotografie. Australský Harry Khouri vyhrál závod na Kawasaki týmu Benjan Racing Team. Pouze 0,011 sekundy ho oddělilo od Ricka Dunnika na Yamaze (Zuwi-HDRacing). Za nimi následovali Van der Vaart a Colin Velthuizen na Kawasaki (RT Motorsports od SKM-Kawasaki). Ten byl čtvrtý, ale pouze 0,075 od svého druhého vítězství v IDM.

V sajdkárech IDM bylo velké překvapení. Osminásobný mistr světa Tim Reeves a jeho spolujezdec Kevin Rousseau (Adolf RS Yamaha) zůstali bez bodů na okruhu TT. V prvním závodě třídy 600 ccm byl zpomalen technickou závadou, ve druhém vyjel z boxů příliš pozdě na úvodní kolo. Brit tedy během závodu obdržel penalizaci za průjezd. Vítězem obou závodů byl švýcarský Markus Schlosser (LCR Yamaha) se svým spolujezdcem Marcelem Friesem. Za nimi druzí Bennie Streuer / Ilse de Haas (RCN Yamaha) a třetí Josef Sattler / Luca Schmidt (Adolf RS Yamaha) vylezli na pódium. Sedmnáctiletý Schmidt je ve své třídě považován za velký mladý talent. V IDM jezdí sajdkáry o obsahu 1 000 cm3 ve stejném poli, ale jsou hodnoceni zvlášť. Mike Roscher (LCR BMW) ze Saska vyhrál oba závody se spolujezdcem Annou Burkardovou ze Švýcarska.

IDM Supersport 300 IDM Sidecar IDM Superbike 1000

Na Pro Superstock Cup, který se konal poprvé, vyhrál rakouský Nico Thöni oba závody v BMW. V Twin Cupu Felix Klinck oslavil celkové vítězství v obou závodech na Kawasaki. Ve druhém závodě však dokázal zvítězit až v posledních několika metrech po velkém boji o 0,009 sekundy před svým kolegou Johannem Flammannem.

Další akce IDM: 7. a 8. září 2020 na Sachsenringu...

IDM Logo

Nejnovější komentáře

V Mostě to letos rozjeli ve velkém, paráda ...
Marco33 napsal komentář k Jakub Kornfeil se vrací!
Paráda, tak alespoň něco. Jen je škoda, že to asi nikde v televizi neuvidíme.. Nebo se pletu?...
Ranger61 napsal komentář k Nový provizorní kalendář MotoGP 2020
Sice dobrá zpráva, ale stejně bude Brno bez fanoušků a i bez novinářů jen u televize. Velice s podiv...
Dobrá zpráva, Jackovi fandím už moc dlouho a myslím, že si to zaslouží Snad nebude zbrklej a nebud...